De Australian Shepherd

De Australian Shepherd wordt in de kynologie een nog "jong ras" genoemd omdat pas in 1977 de eerste rasstandaard werd opgesteld. De oorsprong van dit ras ligt in de Verenigde Staten van Amerika. Hier werd ook de eerste rasclub opgericht: Australian Shepherd Club of Amerika (ASCA). 

In de rasstandaard wordt zeer vaak het woord gemiddeld of middelmatig gebruikt. Dit is ook een streven van de fokkers; een hond die nergens in overdrijft!

Hieronder zullen we een aantal aspecten van het ras verder toelichten. 


Gedrag en karakter

De Australian Shepeherd is een intelligente werkhond met een natuurlijke aanleg voor drijven en hoeden van dieren. Het is een trouw ras dat zich vaak zeer erg hecht aan het gezin. 

Het ras heeft een uithoudingsvermogen waardoor ze een hele dag kunnen werken op een boerderij of ranch.

Ze zijn vriendelijk en zelden uit op ruzie. Toch kunnen ze bij een eerste ontmoeting een beetke tot zeer gereserveerd overkomen. Na de eerste kennismaking is dit meestal over.

De opvoeding van een Australian Shepherd brengt normaal niet veel problemen met zich mee aangezien deze honden snel leren. Dit ras heeft wel voldoende tijd nodig om volwassen te worden. Als baasje moet je voor dit ras veel liefde en geduld tonen tijdens het trainen. Langs de andere kant moet een baas ook op zijn strepen durven staan om te verkomen dat de hond met zijn voeten speelt.

Om perfect in een gezin te passen moet hij gesocialiseerd, consequent opgevoed en braaf zijn. Als dat zo is zal dit ras zich snel hechten aan het gezin en hen trouw zijn. 

Dit ras kan met de nodige gewenning ook perfect om met kinderen of andere dieren in het gezin. 

Wij vinden als kennel dit aspect van de honden zeer belangrijk. Daarom zoeken we ook steeds naar reuen met een stabiel karakter.


Kleur

Er zijn een aantal kleuren toegestaan in het ras.

Bleu-merle: grijs met zwarte platen.

Black: zwart met of zonder witte aftekeningen en tan aftekeningen. 

Red-merle: beige met bruine platen.

Red: bruin met of zonder witte aftekeningen en tan aftekeningen.

De witte aftekeningen mogen nooit overheersen. Zo moetten de ogen volledig omringd worden met kleur en pigment.

Klik in het linker menu op de eerste afbeelding om de kleurvariaties te bekijken.


Grootte

De gewenste schofthoogte voor reuen ligt tussen 51 en 58 cm. Voor teven ligt dit tussen 46 en 53 cm.


Vacht


Ogen

De ogen kunnen bruin, blauw of amber zijn. Ook elke variatie hierop of combinatie hiervan zijn toegelaten. 

De blue-merles en de zwarten hebben zwart pigment op de oogranden. De red-merles en de roden hebben leverkleurig pigment op de oogranden.


Staart

Over de staart is veel te doen bij dit ras! Sinds het verbod op couperen blijven er immers toch Aussies met een korte staart rondlopen. Dit komt omdat sommige Aussies zonder staart geboren worden. 

In zo een nest zullen helaas ook honden met 1/4 staart, 1/2 staart en 3/4 staart geboren worden. Daarom zullen wij de voorkeur geven aan nesten waarin alleen honden met een lange staart geboren worden.

Natuurlijk kan dit in de loop van de jaren wel eens veranderen als er een prachtige reu voorbij komt maar standaard gaan we voor pups met allemaal lange staarten.

Omdat in Amerika de standaard voor dit ras wers geschreven en het couperen van de staarten daar nog steeds toegelaten is, staat er in de rasstandaard niets over hoe de staarten gedragen moeten worden. Er komen dus veel verschillen in voor. Zo zijn er honden die de staart krullen over de rug, andere dragen de staart laag,... 

Overerving van korte of lange staart bij Australian Shepherds
Overerving van korte of lange staart bij Australian Shepherds